You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

SYSTEMLÖSNINGAR

PANAMA CANAL LOCK INSTALLATIONS, PANAMA

Systemlösningar är grunden för arbetet ska fungera effektivt och smidig och är lika genomtänkta som våra form- och ställningssystem. De följer en enkel princip: så komplicerat som nödvändigt och så enkelt som möjligt. Och de kan kombineras för att skapa skräddarsydda lösningar för varje byggarbetsplats. Även om byggarbetsplatsen är den största i världen och sätter nya standarder, som i det här fallet med Panamakanalen.

TVÅ JÄTTAR OCH ETT BRA TEAM

När entreprenadfordon krymper till leksaker och människor verkar små som myror har stora saker hänt.

Elena Alvarez, Projektledare

"När jag tänker på projektet känner jag fortfarande en blandning av längtan, stolthet och tillfredsställelse. När jag fick reda på att jag fick tjänsten som teknisk chef var jag otroligt stolt – och ganska nervös, måste jag erkänna. Det var största projekt som PERI någonsin varit med i. Det måste vara perfekt! Jag minns en dag i början av 2013, projektet var i full gång och vi gick till byggarbetsplatsen. På rampen möttes vi av hushöga lastbilar lastad med virke. Fidel fick stanna vår pickup – och där låg det framför oss: 1,5 km arbete, betong och formsättning så långt ögat kunde se, entreprenadfordon krympte till storleken av leksaker och människor såg ut som myror. Ingen sa något, men vi var alla överväldigade. Jag har fantastiska vänner från den tiden som jag hoppas alltid kommer att finnas i mitt liv, och fina minnen från samtal efter jobbet över en öl och mat. Tillsammans var vi del av detta århundrades projekt, som gjorde att vi kunde växa personligt och professionellt . För mig är dessa delar som två sovande jättar, byggda av människor för att ge fartyg en genväg på sin rutt runt världen.”

DEN KORTASTE VÄGEN FRÅN ATLANTEN TILL STILLA HAVET

Panamakanalen öppnades 1914 och förkortar den farliga resan runt Sydamerika och Kap Horn med cirka 20 000 kilometer och är en av de viktigaste vattenvägarna i världen. När fartygen växer sig större och större blir dock de gamla slussarna mer och mer av en flaskhals. 2006, några år efter att USA lämnade tillbaka kanalen till Panama, röstade befolkningen med stor majoritet för utbyggnaden. Arbetsplatsen blev århundradets byggarbetsplats i två avseenden: dels med tanke på dess status som den största byggarbetsplatsen i världen, dels för att avsikten var att slutföra arbetet i tid till dess 100-årsjubileum.

I var och en av de tre slusskamrarna, som är förskjutna efter varandra, övervinner fartygen på både Atlanten och Stillahavssidan av kanalen en höjdskillnad på cirka 26 m.

DET SNABBASTE SÄTTET ATT SÄKRA EN TILLFÖRLITLIG KONSTRUKTION.

Med en helhetslösning bestående av formsättning, byggnadsställningar och ingenjörskonst gjorde vi det möjligt för de nya slussinstallationerna att byggas smidigt på både Atlant- och Stillahavskusten.

Vi utvecklade en speciell klätterform för väggarna, som var upp till 15 meter tjocka. De klarar det enorma trycket från den färska betongen utan att motverka förankring genom att överföra belastningen till klättringsbanden i den föregående betongsektionen. Tillsammans med PERI UP ställnings- och stödsystem blev den exemplariska logistiken och komplett stöd från våra ingenjörer på plats nyckeln till ett framgångsrikt slutförande av detta megaprojekt.

Nyckeln till framgång: Klättringssystemet för massbetong som utvecklats internt hjälpte kunden att uppnå hög kostnadseffektivitet med snabba byggframsteg – och vann kontraktet för Panama.

DEN VACKRASTE KOMBINATIONEN AV EFFEKTIVITET OCH LAGKÄNSLA

Flera nationella dotterbolag arbetade intensivt tillsammans med det tekniska och logistiska teamet för att säkerställa att det som var den största byggarbetsplatsen i världen vid den tiden fungerade smidigt. Det speciella framtagandet och tillverkningen av mer än 6 000 klätterkonsoler, transport av material i cirka 1 100 40-fotscontainrar, koordinering och tidpunkt för formgjutningen, tillträde till och skydd av byggarbetsplatsen med ställningar, fackverksbalkar, tunga tjänstebord och trapptorn – allt detta utfördes av våra anställda från Panama, Spanien och Tyskland i nära samarbete med kunden, GUPC SA (Grupo Unidos por el Canal).

Santiago Mera, Elena Alvarez, Fidel Benito

Engagemang för framgång över hela världen

Vi stöttar våra kunder hela vägen – oavsett hur litet eller stort projektet är och oavsett var du befinner dig i världen. Kontakta oss, vi hjälper gärna även er!

Till våra säljkontakter

Vill du veta mer om projektet?

Ta då en titt på våra spännande projektvideor från utbyggnationen vid den tiden.

Utbyggnaden av Panamakanalen

"I det här projektet förlitade vi oss på PERI-system i över 95 %. PERI gjorde oss inte besvikna, de samarbetade engagerat och försåg oss med bra lösningar och tjänster för smidigt arbete”, Rafael Sarmiento (platschef Miraflores/Pacific).

Utbyggnaden av Panamakanalen – Utmaningar

På grund av dess dimensioner och komplexitet bjöd projektet på stora utmaningar när det gäller kunnande, logistik och arbetsplatsstöd. Det gränsöverskridande samarbetet mellan många olika PERI ingenjörer, logistikspecialister och andra experter var en viktig nyckel till projektets framgång.

Utbyggnaden av Panamakanalen – Teknik

Här kan du ta reda på mer information om de system som används, som är speciellt utvecklade för detta projekt.