You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

SAMMANSMÄLT KOMPETENS

V&A MUSEUM OF DESIGN, DUNDEE SCOTLAND, UNITED KINGDOM

Ingenjörsanda, internationell kapacitet och tvärvetenskaplig expertis: alla dessa faktorer gör att vi är den idealiska partnern för komplex infrastruktur och storskaliga industriprojekt. Och även för vår tids vackraste kulturella platser. För kunder som vill utnyttja betongens designpotential förverkligar också sina visioner hos oss: Byggnader som V&A Dundee smälter samman arkitektur, rymd och materialupplevelse till totala konstverk och tänjer på gränser.

Kengo Kuma

Arkitekt
Musik och byggvärlden

Vi ville skapa musik och rytm även på fasaderna – precis som naturen, klipporna och vattnet har en rytm.

KONCENTRERAD UTTRYCKSKRAFT

V&A Dundee – Skottlands första designmuseum och samtidigt den första utbyggnaden till Victoria and Albert Museum utanför London – kombinerar motsatser till en spännande syntes. Den horisontellt strukturerade fasaden, som skjuter ut i Firth of Tay, påminner om klippornas skiktade berg i nordöstra Skottland. Ur ett annat perspektiv ser det ut som ett skeppsskrov och överensstämmer därmed med den närliggande RRS Discovery, polarforskaren Robert F. Scotts skepp. Själva den genombrutna strukturen består av två inverterade pyramider som reser sig som separata, slingrande volymer från en vattenyta och smälter samman med varandra på de övre våningarna.

Inspirerat av de sedimentära klipporna på Skottlands östkust, skjuter V&A Museum of Design Dundee ut i Firth of Tays mynning.

GEMENSAMT STYRKEPROV

På grund av den höga andelen skräddarsydd frigjutningsform, arrbetade PERI Tyskland och Storbritannien hand i hand. Den trånga byggarbetsplatsen krävde sofistikerad logistik. Och eftersom de fribärande väggarna inte klarade lasten innan taket var färdigbyggt, fick den kompletta formsättningen inklusive den bärande strukturen sitta kvar till slutet. Men allt detta föregicks av två väsentliga arbetssteg: utarbetade typprov för att säkerställa att byggnadens vridna former kunde formas i första hand. Och omfattande 3D-simuleringar för att säkerställa att det skulle vara möjligt att slå på formen.

Böjd i motsatta riktningar – denna väggyta fungerar som typmodell och förstudie.

DET BLIR INTE MER BÖJT ÄN SÅ HÄR

"I ungefär 5 år låg Kengo Kumas planer vilande. Ingen vågade genomföra det eftersom den komplexa, antiplastiska strukturen länge ansågs vara en "oförverklig byggnadsform i betong". Eller förenklat: Det blir inte mer böjt än så. Men tillsammans med våra kollegor från PERI UK klarade vi det och gjorde det till synes omöjliga möjligt. När V&A öppnade rapporterade till och med tysk TV om det på kvällsnyheterna och påpekade byggnadsteknikens bedrift. Bara det gör oss stolta!"

Markus Beez, Head of Technical Office

"Svart, ytbehandlad arkitektonisk betong utan luftfickor, förskjutningar eller sprickor, kombinerat med de mest komplicerade kurvorna med raka väggar, en övergripande konstruktion som först blev bärande efter att taket var färdigbyggt, konstruktionsstorleken klämdes in mellan vattnet och befintliga byggnader. V&A var en teknisk och logistisk utmaning som involverade väldigt många människor och som endast kunde uppnås genom extremt bra kommunikation och teamwork. 3D-planering och prefabricering av formningsenheterna i Weissenhorn, Tyskland, slutmontering av friformsformen i Rugby, leverans och montering i Dundee, precis i tid för nästa betongsteg: allt var otroligt koreograferat. Vi pratar om hundratals ton form- och ställningsmaterial, otaliga skräddarsydda formelement och flera designers utspridda runt om i världen som arbetade samtidigt på CNC-data och monteringsritningar. På själva byggarbetsplatsen var vi alltid representerade av två projektledare samtidigt, så att det var helt säkert att Careys, entreprenören som utför arbetet, hela tiden hade en kontaktperson tillgänglig. De välkomnade oss direkt och kallade oss för hedersskottar."

Engagemang för framgång över hela världen

Vi stöttar våra kunder hela vägen – oavsett hur litet eller stort projektet är och oavsett var du befinner dig i världen. Kontakta oss, vi hjälper gärna även er!

Till våra säljkontakter